ОРІЄНТОВНИЙ ОБ'ЄМ СТРАВ
Згідно "Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах", затвердженої наказом МОН і МОЗ України від 17.04.2006 р., п.1.6: розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути таким: сніданок - 25%, обід - 35%, підвечірок і вечеря - по 20%. Тривалість сніданку, підвечірку і вечері - по 20 хв., обіду - 25-30 хв. Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини.
Орієнтовний об'єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп
(у грамах)
Назва страви |
Об’єм їжі для дітей (вікові групи) |
|||
до 1 року |
від 1 до 3 років |
від 3 до 5 років |
від 5 до 6 (7) років |
|
Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю) |
100 |
150-180 |
180-200 |
200-250 |
Чай, кава злакова, какао, молоко або кисломолочний напій тощо |
100 |
150-180 |
150-180 |
150-180 (200) |
Супи, бульон |
100 |
150 |
150-200 |
200-250 (280) |
М’ясні або рибні страви |
40-50 |
50-60 |
60-70 |
70-80 (100) |
Компоти, киселі |
100 |
100-120 |
120-150 |
150-180 (200) |
Гарніри, у т.ч. комбіновані |
90 |
100 |
120 |
130 (150) |
Фрукти, соки |
50-80 |
50-80 |
80-100 |
100-130 (150) |
Салати із свіжих фруктів і овочів |
40 |
40-50 |
40-50 |
50-60 |
Хліб житній (на день) |
10 |
30 |
50 |
60 |
Хліб пшеничний (на день) |
60 |
70 |
100 |
110 |